dijous, 2 de juny del 2011

Drama en el port

Joan Salvat-Papasseit va nèixer el 16 de maig de 1894 a Barcelona i va morir el 7 d'agost de 1924 a Barcelona per culpa d'una tuberculosi.
Va quedar orfe quan tenia 7 anys i el van posar a un orfanat on va apendre lletra. Als 12 anys el van treure de l'orfanat i el van posar en una institució religiosa i un any més tard va sortir a treballar. Més tard es va posar a escriure poemes.


El poema "Drama en el port" pertany al llibre "Poemes en ondes hertzianes de l'any 1919.
Aquest cal·ligrama pertany a l'etapa de l'avantguardisme. Salvat va treballar en un port durant una etapa de la seva vida.


El tema del poema tracta d'una especie de tragèdia que es produeix en un port. La gent s'espanta i es produeixen una sèrie de coses. Són una sèrie d'imatges que descriuen una zona.


El poema explica com un home veu des de el port un vaixell arribar a ell. Li agrada veure com les llums del vaixell es reflexen i com els emigrants intenten arribar a terra. També li agrada veure com es comporta el mar.




El poema no es pot dividir en parts.


Les tècniques que Joan Salvat-Papasseit va utilitzar van ser el futurisme i el cubisme. El poema Drama en el Port és més futurista. Aquí podem veure uns exemples:


- Màquines del transatlàntic, de la draga, l'aparició de la llum artificial i de l'electricitat.
- No utilitza signes de puntuació
- Drama en el Port està redactat en forma que sembli un vaixell i les onades.




En el poema Drama en el Port hi han diferents figures retòriques:


Personificacions:
- El mascle transatlàntic
- Les sirenes xisclant
- La boira inquieta


Metàfora:
- Les onades canten el desig d'engolir
- Al tro al lluny del sospir de les tenebres






El resum del poema Drama en el Port de Joan Salvat-Papasseit és sobre la vida en el mar. Les conseqüències que té viure-hi. 




El poema m'ha agradat bastant, tot i que hi han paraules o expressions que no acabo d'entendre. Està molt ben pensat el cal·ligrama.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada